TRODIMENZIONALNA LEPOTA u plastičnoj hirurgiji

//TRODIMENZIONALNA LEPOTA u plastičnoj hirurgiji

TRODIMENZIONALNA LEPOTA u plastičnoj hirurgiji

estetik_619x200_sirpca

DA LI VAS ZANIMA KAKO BISTE IZGLEDALI NAKON PLASTIČNE OPERACIJE? ODGOVOR KOJI ĆE ZADOVOLJITI VAŠU RADOZNALOST KRIJE SE U TRODIMENZIONALNOJ TEHNICI FACIJALNE PLASTIČNE HIRURGIJE.

 Trodimenzionalna (3D) tehnika snimanja, plastičnim hirurzima omogućava odličan uvid u određene delove operativnog zahvata i njegovo planiranje, dok pacijentu koji se sprema za intervenciju pruža sliku o tome kako će nakon nje izgledati. Profesor dr Halil İbrahim Canter, estetičar, plastični i rekonstruktivni hirurg Acıbadem Bakırköy bolnice, podelio je sa nama detalje o 3D snimaju lica, tehnici koja ima mnogo prednosti kada je u pitanju postizanje željenog izgleda.

Koju vrstu tehnologije predstavlja 3D snimanje?

Ljudsko lice ima vrlo kompleksnu anatomiju. Kada se hirurška procedura bazira samo na podacima iz jedne fotografije ili lekarskog pregleda, uvek postoji mogućnost greške. Takođe, veoma je važno pacijentima omogućiti povratak u prvobitno stanje, koliko god je to moguće, kao i ispratiti promene tokom procedure. Ovo je posebno važno kod onih ljudi koji se podvrgavaju operaciji iz estetskih razloga, da bi se, ukoliko postoji potreba, uradilo ponovno planiranje postupka radi postizanja boljih rezultata. Upravo zato, inicijalna dokumentacija je od veoma velike važnosti. Kada govorimo o naprednoj tehnologiji, sada možemo dobiti snimke na osnovu kombinovanja snimaka mekog tkiva i koštanih struktura pomoću 3D kompjuterskih uređaja za snimanje koji koriste 3D kamere. Ove slike se koriste i za planiranje i za izvođenje intervencije.

Kakve nam sve prednosti tehnologija nudi?

estetik_2-53D slikanje u estetskoj hirurgiji se ne koristi samo za potrebe dokumentacije pacijenata. Trenutno,  moguće je planirati operacije na bolji način korišćenjem ove tehnologije. Odnedavno su u primeni i  3D štampači. 3D titanijumski štampači nam omogućavaju da pravimo čvrste modele tkiva pacijenata i da se na njima testiraju rezovi koji bi se izvršili tokom operacije. Štampači, takođe, omogućavaju hirurzima da izrade specifične 3D fiksator pločice i 3D kalupe za sečenje, koji se koriste da drže kosku pacijenta na svom mestu u toku operacije i da simuliraju rez na koski pre operacije.

Kako izgleda proces 3D slikanja pre operacije?

Prva stvar koja se utvrđuje jeste da li će se u postupak uključiti i meka tkiva i koštana struktura. Ukoliko se u postupak uključe samo meka tkiva, tada sva korisnost kompjuterske tomografije (CT) nestaje, jer njena upotreba izlaže pacijenta radijaciji. 3D tomografija se može koristiti u medicinske svrhe, ali samo ukoliko se za istu površinu koristi i 3D kamera. Jednom urađena, takva slika može da se koristi za rinoplastiku ili za merenje posebnih tačaka estetske hirurgije i računanje volumena. Sa druge strane, CT skeneri su bitni za postupak koji uključuje koštane strukture.

Na kojim poljima se ova tehnologija najviše primenjuje?

estetik-5Često se koristi za rekonstrukciju donje i gornje vilice i za operaciju kapaka. Tehnologija se koristi i za dokumentovanje rekonstrukcija operacijskih merenja kod pacijenata sa rascepom usne i nepca i kod pacijenata koji imaju estetske probleme kao što su premale ili prevelike uši. Još jedna oblast od izuzetnog značaja je kozmetička operacija za one koji žele da ulepšaju svoj nos i lice sa filerima.

Da li konsultujete pacijenta koji će se podvrgnuti operaciji?

Dok delim fotografije sa našim pacijentima još uvek se suzdržavam od pokazivanja rezultata simulacije. Kada pacijentima pokažeš elektronsku simulaciju na kompjuteru, onda on očekuje da će tako i izgledati nakon operacije. Ispada, kao da mu garantuješ rezultat. Međutim, zbog hirurških komplikacija koje se ponekad dešavaju, ne smatram da treba da odem na operaciju sa obećanjima i mislim da to nije ispravno raditi, pogotovo kada se radi o komplikovanijim operacijama. S druge strane, koristim slike po pitanju planiranja operacije i informisanja pacijenata da će njihove slike biti korišćene u te svrhe. Ukoliko oni to žele, ja im pokazujem slike nakon što se postupak završio.

2017-10-04T15:02:44+00:00