Радиотерапија у једној дози (liac)

////Радиотерапија у једној дози (liac)
Радиотерапија у једној дози (liac) 2017-10-04T15:02:43+00:00

liac

Традиционални третман радиотерапије

У случајевима рака дојке, радиотерапија се спроводи у специјално заштићеним просторијама у оквиру одељења Oнкологије где се врше зрачења помоћу апарата за производњу фотона и електрона који се називају  „линеарни акцелератор“.  У скоро свим случајевима који су са дијагнозом рака дојке и који су третирани  „заштитном операцијом“  (то су операције у којима је уклоњен само део дојке са тумором, а остатак дојке је остао нетакнут), неопходнан је третман радиотерапијом након операције.

Најпожељније је да радиотерапија почне најмање три недеље након завршене хемотерапије у случајевима који то захтевају или три недеље након операције у случајевима који не захтевају додатни системски третман, или у онима где се примењује само хормонска терапија. Код пацијената који ће бити подвргнути радиотерапији за груди, прво се врши томографија пресека са двомилиметарским корацима који се предузимају помоћу рачунара за планирање интервенције. Касније се праве детаљни планови како би се применила потребну доза на подручјима у дојци који су под ризиком, а који ће бити третиран радиотерапијом штитећи здраве органе (срце, главне артерије срца, плућа, другу дојку, итд. Једном када је план одобрен, пацијент иде на зрачење пет до седам недеља у зависности од стања болести.

Апликације једне дозе користећи опрему LIAC

Апликације једне дозе користећи опрему LIAC поново користи линеарни акцелератор као и традиционална радиотерапија. Овај метод се примењује у операционој сали помоћу безбедне и преносиве опреме која ради по принципу линеарне и убрзане методе, производећи само енергију електрона, не захтеватајући превише заштите од стране особља попут употребе традиционалних линеарних акцелератора. Поред хируршког тима који обавља операцију, онколог специјалиста зрачења и медицински физичар су, такође, присутни у операционој сали. На овај начин, радиотерапија је завршена у исто време кад и остале операције. Значајна предност за пацијента је та што  нема потребе да се чека да се ране залече до следеће операције, нити да се током радиотерапије посећује болница за сваки дан лечења. На овај начин, укупно трајање третмана је такође смањено.

Током операције, када је тумор дојке уклоњен, специјални апликатор у оквиру опреме се смешта у област у којој се налази тумор. Након неопходних прорачуна, високо доза зрачења усмерава се само у ову област, потпуно штитећи здраво ткиво. Одлуку о томе да ли је пацијент погодан да прими овај третман или не, мора бити колективно донета од стране онколога за зрачења, хирурга и патолога који се директно баве пацијентом. Старост пацијента, величина тумора и друга патолошка својства тумора играју важну улогу у тој одлуци.

Подстицај зрачења (Radiation Boost)

Пацијенти млађи од 50-60 година се не сматрају идеалним кандидатима за терапију апликације једном дозом. Код ових пацијената, неопходно је применити зрачење у областима захваћеним тумором, а затим зрачење треба проширити на целу дојку применом традиционалних метода. Када је завршен третман у пределу целе дојке, у року од 25 до 28 радних дана, уместо целе дојке, само област где је уклоњен тумор се лечи зрачењем, које траје око пет до осам радних дана у зависности од самог пацијента и околности. Примена зрачења у области са тумором се зове подстицај зрачења. Захваљујући технологији LIAC, подстицај зрачења високим брзинама се испоручује као једна доза током операције, након чега цела дојка је подвргнута зрачењу и укупно време трајања третмана се смањује.

Комплекс зрачења брадавица

Хируршки третман са заштитом груди није погоддан за неке пацијенте. Код пацијената где је треба уклонити целу дојку, брадавице и њихова околина остају нетакнуте зарад бољих естетских резултата. То се зове мастектомија са заштитом брадавица. Једна доза зрачења наноси се LIAC опремом на брадавице и ткива право испод брадавица, како би се смањио ризик од понављања.