Радиолошка онкологија

///Радиолошка онкологија
Радиолошка онкологија 2017-10-04T15:02:43+00:00

Radioterapia

Могуће је раздвојити радиотерапију у две основне групе у зависности од стања болести:

Куративна радиотерапија

она се примењује у случајевима када се болест може потпуно излечити. Може се применити самостално или заједно са хируршким третманом и/или хемотерапијом.

Палијативна радиотерапија

примањује се у случајевима у којима је немогуће потпуно уништити болест. Циљ је да се спречи и ублажи патња и да се побољша квалитет живота за људе који се суочавају се озбиљном и комплексном болешћу.

РАДИОТЕРАПИЈА (ТЕРАПИЈА Х-ЗРАЦИМА)

Радиотерапија је једна од најбрже растућих области у лечења рака последњих неколико година. Успешни резултати су добијени захваљујући савременим техникама које третирају канцерозна ткива зрачењем путем  уређаја најсавременије технологије.

Шта је радиотерапија?

Радиотерапија се дефинише као третман канцерозних ткива или тумора који нису малигни зрачењем. Такође се назива „зрачење“ или „терапија Х-зрацима“. Снопови зрака који се користе у радиотерапији имају за циљ да зауставе раст канцерозних ћелија или да их потпуно униште. Радиотерапија се често примењује у оквиру третмана лечења рака. Када је пацијенту дијагностикован рак код 60-80 одсто оболелих потребно је извршити минимум један третман радиотерапијом.

Како се одређује који ће се метод применити за лечење?

Постоје многи фактори који утичу на лечење. Главни фактори су следећи: старост пацијента, његово опште здравствено стање, врста, фаза и положај рака. Одлука о томе који третман лечења ће се применити донеће се после процене коју заједно доноси тим лекара из различитих грана медицине, а сваки пацијент се процењује одвојено.

Како радиотерапије утиче на пацијента?

Снопови зрака током зрачења који се користе у радиотерапији утичу на ДНК у ткиву језгра канцерозних ћелија. Када је ДНК језгро у канцерозној ћелији довољно оштећено, ћелије губе способност за дељење. Рак престаје да расте и почиње да се смањује, јер се мртве ћелије у канцерозним ткивима не регенерише. Као резултат тога, многе врсте тумора се успешно лече. С друге стране, број нормалних ћелија које окружује третирану област је више милиона пута већи од броја канцерозних ћелија. Стога, како би се заштитиле здраве ћелије, укупна доза зрачења је подељена на мање дозе које се дају дневно у одређеном временском периоду. Поред тога, лекари дају све од себе да заштите здраво ткиво и да усмере зрачење само на оболеле области.