Медицинска онкологија

///Медицинска онкологија
Медицинска онкологија 2017-10-04T15:02:43+00:00

Kimioterapia

Шта је медицинска онкологија?

Медицинска онкологија је наука која обухвата не само лечење пацијената оболелих од рака, већ и превенцију рака, праћење и рано дијагностиковање. Пацијентима се приступа мултидисциплинарном методом.

Како се изводи третман?

Лечење се обавља помоћу лекова интравенски или орално, у зависности од врсте рака. Планирање лечења зависи од врсте ћелија рака, затим од органа у коме се први пут појавила болест и области на које се шири. Лечење се обавља по принципу адјувантне терапије како би се смањио ризик од поновног враћања болести, као и по принципу нео-адјувантног третмана како би највећи део оболелог ткива (израслине) био доступан за рад. Такође, спроводи се и палијативно лечење како би се оболелима продужио животни век у каснијим фазама и повећао квалитет живота. Лечење се може вршити појединачно или у комбинацији са другим терапијама.

Које методе се користе код медицинске онкологије?

ХЕМОТЕРАПИЈА – Када је реч о третману лековима, технологија се на овом пољу убрзано развија и хемотерапија има за циљ уништавање канцерозних ћелија које се брзо и неконтролисано развијају. У већини случајева циљ је да се канцерозне ћелије униште у потпуности користећи више врста медикамената путем различитих уређаја.

ТЕРАПИЈА ХОРМОНИМА

Хормонски лекови се користе у лечењу тумора који су осетљиви на хормоне, као што су рак простате и рак дојке. Хормонални медикаменти се углавном узимају орално.

ИМУНОТЕРАПИЈА (TЕРАПИЈА КОЈА УТИЧЕ НА ИМУНИ  СИСТЕМ)

Супстанце које природно побољшавају имуни систем организма се користе и да идентификују и убију канцерогене ћелије упозоравајући имуни систем тела.

ЦИЉАНО ВОЂЕНА БИОЛОШКА ТЕРАПИЈА

Једно од најважнијих открића у последњој деценији када је реч о лечењу рака је развој високо ефикасне биолошке терапије са релативно мало нуспојава која има задатак да идентификује елементе који су присутни у канцерозним ћелијама, а не налазе се у здравим ћелијама. Такав тип циљане терапије је веома ефикасан и представља добру опцију за лечење многих врста канцера и успешно се примењује посебно код лечења рака дојке, црева и бубрега.