Хируршка онкологија

///Хируршка онкологија
Хируршка онкологија 2017-10-04T15:02:43+00:00

onkologji-kirurgjikale

ХИРУРШКА ОНКОЛОГИЈА

Хирургија има важну улогу у дијагностици и лечењу рака. Операције морају обављати само хирурзи онколози, специјалисти у својим областима.

Примена хируршког третмана

Куративна хирургија примењује се и у оквиру хируршке онкологије. Међутим, предуслов за примену операција је да је тумор или оболело ткиво ограничено на одређени орган или лимфне чворове где се и први пут појавио. Код ових пацијената, удаљене метастазе не би требало да буду присутне. Тумори могу бити потпуно уклоњени под условом да су њихове границе добро утврђене. Међутим, постоје случајеви у којима тумор не може бити потпуно уклоњен. У таквим случајевима може се применити дебулкинг операција како би се минимализовала израслина. Штавише, уклањање метастаза којих нема много побољшава шансе пацијента опоравком.

Онколошка хирургија се такође може примењивати и у области палијативног лечења. То лечење за циљ има олакшавање симптома који произилазе из болести. Хируршка интервенција се може користити и у другим областима као метода дијагностиковања.

Постоје  четири основне групе области када се прибегава хируршким интервенцијама:

Профилактичка хирургија: хируршко уклањање ткива којe прети да постане малигно. Такође, уклањање цревних полипа, промена на кожи и имплантата у дојкама, ако постоји ризик да ће маса постати канцерозна.

Биопсија: метод се дефинише као узорковање и патолошка евалуација узорака спроведена током хируршке операције и изводи се са неколико медицинских алата. Апсолутна дијагноза се може засновати на основу биопсије.

С Фаза: метод познат као узимање узорака из неопходних области ради утврђивања ширине простирања тумора.

Адјувантна: заштитна терапија која се користи у фази када је постојање тумора већ утврђено.