Трансплантација јетре

//Трансплантација јетре
Трансплантација јетре 2017-10-04T15:02:43+00:00

liver-transplant

Acıbadem Bursa болница, центар за трансплантацију органа, окупља веома искусне специјалисте који на располагању имају најсавременију технологију и најбоље резултате.

Јетра се сматра за најкомпликованијим,  метаболички најактивнијим и јединим органом који може да се регенерише у људском телу. Такође, јетра  може да настави са својим радом чак и када 70% њеног ткива треба да буде уклоњено. Када донатор јетре донира око половине своје  јетре за трансплантацију, преостали део органа може да настави да функционише потпуно нормално или без озбиљних компликација. Оваква способност се приписује чињеници да јетра има могућност регенерације. Наиме, јетра ће се обновити у потпуности и код донора и код примаоца и то за само месец дана од трансплантације.

Када је неопходно урадити трансплантацију јетре?

liver-bodyПацијенти могу да живе нормално и дуго чак и када је њихова јетра претрпела упале проузроковане претераном употребом алкохола, код повећане масти у јетри, инфекције хепатитисом, дугорочна загушења жучних путева због камења, одређене метаболичке болести, тумора, или присуство недостатка конгениталних ензима, под условом да је ток развоја ових болести спор. Али када дође до тога да рад јетре отказује, појављује се свраб, плућни едем (абнормална акумулација течности у плућима), асцитес (накупљање слободне течности у трбушној дупљи) у стомаку, тешки облици хепатитиса, крварење и анемија.

Код напредних болести јетре могу се приметити промене у карактеру личности и понашање. Губитак тежине,смањена количина урина и умор. Може  довести и до стања коме.

Ови симптоми указују на то да јетра пацијента не може да испуни потребе организма. Овакво стање се назива “престанак рада јетре” што оставља трансплантацију јетре kао једину опцију за пацијента.

Успешни резултати – златни стандард “ортотопска трансплантација јетре “

Транспалнтација јетре у центру за трансплантацију у оквиру Acıbadem Bursa болнице се врши од живих и кадеверичних донора. Метода која се примењује током тих операција је ортотопска трансплантација јетре. Уз помоћ ове модерне технике чува се велика вена која се налази иза јетре користећи хируршке клеме пре него што се обави тансплантација. Како би ова операција успела неопходан је стручан хируршки тим и опрема са високим техничким капацитетом. Као и свака друга и трансплантацију јетре треба спровести у болницама са најсавременијом технологијом. Када се врши трансплантација од живог донора пола јетре се пресади у примаоца, а пола остаје донору.  Дакле, хируршки процес је технички веома захтеван. Након трансплантације донор може бити отпуштен у року од 6-7 дана, прималац мора да остане у болници 15-20 дана. Пресађена јетра се потом регенерише и брзо расте до величине довољно велике да испуни потребе примаоца.

Mеђународни квалитет инфраструктуре

Acıbadem Bursa болница и центар за трансплантацију органа пружају услуге трансплантације на нивоу највиших међународних стандарда.  Примаоци и донори органа се оперишу у најсавременијим операционим салама и одељењу интензивне неге под потпуно стерилним условима са ламинарним протоком ваздуха и најбољом технолошком опремом. Лабораторијски поступци се спроводе у лабораторији Acıbadem Лабмед, која има све међународне стандарде. Такође, читав постоперативни опоравак примаоца се не наплаћује.

Искусан тим стручњака

our-teamЦентар за трансплантацију органа основан је у оквиру Acıbadem Bursa болнице и поседује сву неопходну технологију за трансплантацију јетре.

Директор овог центра за трансплантацију јетре је проф. др Ремзи Емироглу, који је и направио основу за почетак трансплантације бубрега и јетре у Турској. Од 1998, проф. др Емироглу је обавио око 200 пресађивања јетре и више од 200 трансплантација бубрега. Проф Емироглу и његов тим су искусни и у парцијалној трансплантацији (тј. без уклањања целе јетре) и у стандардним ортотопским трансплантацијама јетре. Тим, такође, има искуство у свакој врсти шант хирургије и сугиура процедуре код болесника са крварењем услед цирозе јетре.