Интервентне методе

///Интервентне методе
Интервентне методе 2017-10-04T15:02:43+00:00

metodat-intervencionale

Коронарна ангиографија: Ово је најпоузданији метод који се користи за тестирање анатомске структуре артеријског сужавања, и обезбеђује функционалну процену са додатним техникама.

Метод се користи код пацијената чији резултати других тестова указују на сужење коронарне артерије; код оних који су заказани за уградњу стента или балон ангиопластику, или у дијагностици и лечењу срчаних напада пацијената који спадају у хитне случајеве.

За овај поступак је хоспитализација неопходна. Пацијент не осећа бол током поступка, већ само како се топлота шири по целом телу током неколико секунди ињекције радио-непрозирном супстанцом. Под нормалним околностима, процедура је кратка и траје 5 до 10 минута и има изузетно ниску стопу смртности.

Након процедуре, пацијент мора неколико сати да остане у болници због праћења.

Ангиографија зглоба: Ангиографија игра кључну улогу у дијагностици кардиоваскуларних болести. Уз помоћ најновијих технологија ангиографија може да се уради из зглоба уместо ингвиналног региона. Ако постоји сужење на венама у региону препона, или уколико овај регион није погодан због прекомерне тежине, ручна ангиографија је пожељна.

Може се користити код 99 одсто пацијената и компликације се јављају веома ретко. Након процедуре, пацијент може да седи, хода и једе и да се врати својим свакодневним активностима истог дана.

Начини лечења

КОРОНАРНА АНГИОПЛАСТИКА – АПЛИКАЦИЈA СТЕНТА: За проширење локалних закрчења у коронарним артеријама користи се нехируршки метод – коронарна ангиопластика (ендартеректомија уградње балона). „Водич жица“ се убацује и провлачи од ингвиналне артерије до коронарне вене. Дефлациониран балон клизи кроз ову жицу док не дође до суженог простора. Када се балон надува од споља (око 3 цм у дужину и 3-4 цм у ширину), сужење у  коронарној вени је уклоњено. У неким случајевима већ инсталиран стент се трајно оставља у корорнарној вени како не би дошло до поновног потенцијалног сужавања. Ипак, није свако коронарно сужење погодно за овај метод. Неким пацијентима бајпас операција може бити неопходно и коначно решење, док за друге узимање лекова може да буде ефикасан и безбедан облик лечења. Одлуку о томе шта је најбоље решење треба да донесу релевантни стручњаци.

Бајпас хирургија: Пут ка здравијем срцу.

Коронарна бајпас хирургија поново враћа залихе крви у срце формирањем другог пута којим  се заобилази сужење артерије. У случају да је више од једне артерије сужено, потребно је уградити више од једног бајпаса.

Бајпас вене:

Артерија која се користи за обилазницу, позната као графт, преузима се из груди, руке или ноге и везује се за сужену коронарну артерију. Најчешће коришћени графтови су интерна грудна артерија, артерија из руку и вена из ноге. Ове артерије и вене су адекватне за неколико бајпасова. Пошто вене које су преузете из других делова имају и вене прираслице, само њихово уклањање не ремети нормалну циркулацију тока крви у телу.

Хирургија са малим резом: велике хируршке интервенције се изводе користећи само мали рез.

Шта је то ендоскопска хирургија?

Ендоскопска хирургија је минимално инвазивна метода, код које се операција срца врши само кроз мали рез на грудном кошу. Током саме интервенције сви хируршки инструменти су под контролом хирурга. Такође, постоји и могућност коришћења ендоскопске камере тако да се може користити да би се видела област која се оперише.

Предности

У односу на операције на отвореном срцу, пацијент је много покретљивији после интервенције, а и зарастање самог ожиљка је много брже. Након операције, пацијенти могу да се врате својој редовној рутини и послу. Међутим, структура грудне кости зида и анатомске одлике срца морају бити погодни за ендоскопске методе.

TАVI реконструктивна хирургија срчаног залиска без операција на отвореном срцу

Шта је то TAVI?

Имплантација транскатетера артеријског залиска обухвата имплантирање артеријског залиска  до срца помоћу катетера без спровођења отворене операције. Биолошки срчани залисци се користе у имплантацији залиска широм света као и у Турској. У поступку TAVI методе биолошки залистак се налази у механизму стента и када се стент отвори он се чврсто ставља на залистак у оквиру имплантиране области.

Како изгледа процедура?

Постоје две различите технике које се користе у овој процедури. У првој техници, слично ангиографији залиска, залистак је потиснут из ингвиналне области на срцу уз помоћ катетера. Када се на том месту постави стент, механизам стента се отвара.  Ако постоји сужење у ингвиналном региону или абдомену који ће се користити за приступ срцу, употребљава се друга техника. У овој техници прави се мали рез (4-5 цм) у предњем зиду грудне кости како би се приступило крајњој тачки срца. Залистак је постављен уз помоћ катетера и враћен назад у срце. Током извођења оба метода, нема потребе за заустављањем срца и операцијом на отвореном срцу. Процедура може да се заврши под локалном анестезијом. Пацијенти се воде у своје собе након ТАВИ поступка. Током овог периода, пацијенту се дају антикоагуланси и прати се њихово стање под нормалним условима током 4-5 дана. Пацијент је отпуштен после овог периода из болнице. После само неколико дана одмора, пацијент се враћа на постоперативни преглед и може да настави да води нормалан живот и да обавља свакодневну рутину.

ТAVI у Acıbadem-у

У Турској је овај третман први пут коришћен 2009. године у оквиру ACIBADEM кардиологије и кардиоваскуларне хирургије и данас се успешно спроводи с обзиром на то да ACIBADEM има сву неопходну опрему за обављање овог новог и успешног начина лечења. Како би се успешно изводио овај вид интервенције састављен је тим стручњака из различитих дисциплина – кардиоваскуларне хирургију, кардиологије, анестезиологије, реанимације и радиологије.