Дијагноза и методе лечења

///Дијагноза и методе лечења
Дијагноза и методе лечења 2017-10-04T15:02:43+00:00

trajtimi-kancerit-diagnoza

НАПРЕДНА ТЕХНОЛОШКА ОПРЕМА ЗА ДИЈАГНОСТИКУ
Ова опрема је неопходна за тачну и прецизну дијагнозу!

1. ЕКГ

Уређај који мери активност вашег срца али се користи и за лечење

Шта је заправо ЕКГ?

Електрокардиограм (ЕКГ) је уређај који бележи електричну активност срца како би се испитао срчани мишић и како он функционише.
Предности
ЕКГ је значајно средство у дијагностици кардиоваскуларних болести,структурних аномалијаи аритмије. Од његовог открића 1900.године, он је био драгоцен алат у дијагностици када је тачно интерпретиран. ЕКГ мониторинг и његово тумачење се могу извршити веома брзо.

Вежбајте  на  покретној траци и помозите Вашем срцу да прође тест!

2. ТЕСТ ОПТЕРЕЋЕЊА

Шта је то тест оптерећења?
То је вежба која тест обавља на покретној траци према систематском и специфичном протоколу. Базира се на интерпретацији ЕКГ снимака добијених од електрода смештених на груди док вежбате. Ниво вежби, трајање хода и циљан ритам срца се подешава на основу старости пацијента. Иако тест варира у односу на године старости пацијента и општег стања, обично траје 5 до 10 минута.
Предности
Када овај тест  тумаче лекари специјалисти, вероватноћа уочавања потенцијалних кардиоваскуларних обољења путем теста оптерећења је око 80 одсто.

Структура вашег срца може бити испитана ултрасонографским  таласима

3. ЕХОКАРДИОГРАФИЈА –ултразвук срца

Шта је то ехокардиографија?
Ехокардиографија је дијагностички и истраживачки алат који омогућава испитивање структуре, патологија и функције срца помоћу ултразвучних таласа.

Када се користи?
Користи се када је потебно да се испитају покрети и шупљине зида комора, раст срчаног мишића и залистка срца коришћењем ехокардиографа. Поред тога, могуће је посматрати и структуру и функционалност вештачких залистака имплантираних уз коришћење ехокардиографа. Скоро сва урођена срчана обољења (вентрикуларне септални дефект, вазоконстрикције,итд.) могу да се  дијагностикују користећи овај апарат.
Предности
Ехокардиографија нема штетне споредне ефекте на пацијенте и може се користи веома једноставно и лако.Пацијент не осећа бол у току поступка.

Снима Ваш срчани ритам и крвни притисак, чак и док спавате

4. МОНИТОРИНГ ХОЛТЕРОМ

Шта је то?
Холтер монитор се користи за праћење ритма срца или крвни притисак пацијента. Постоје посебни уређаји величине мобилног телефона који се користи за ЕКГ запис и за
мерења срчаног притиска. Уређаји су причвршћени на тело пацијента обично у периоду од  24 сата или дуже. Уређаји константно мере срчани ритам и крвни притисак.
Предности
Овај тест је веома повољан јер омогућава праћење разлике у срчаном ритму / крвном притиску током одређеног временског периода. Током снимања уређаји не емитују никакве споредне ефекте, немају утицај на пацијента и не утичу на рад мобилних телефона. Пацијент може да извршава нормалане дневне активности док носи апарат и не треба да буде хоспитализован.

Снима Ваш срчани ритам и крвни притисак, чак и док спавате

5. ТРАНСТЕЛЕФОНСКИ МОНИТОРИНГ (ТТМ)

Детектује Ваш проблем  и пошаље позив и резултате у Клинику за Кардиоваскуларне Болести  путем телефона!
Шта је то транстелефонски мониторинг?
Уређај за снимање, сличан холтер апарату, везан је за пацијента како би пратио срчане функције.
Предности
Иако овај уређај је сличан изгледу и начину везивања са Холтер апаратом, он не снима стално. Пацијент може притиснути дугме за снимање када осети било какве тегобе и уређај ће је евидентирати за време трајања одређеног времена. Његова стопа откривања болести је много већа јер бележи само када се јави проблем. Пацијент може послати записе на евалуацију у болницу путем телефона. Ови уређаји немају негативне ефекте на пацијенте.

6. ЕХОКАРДИОГРАФИЈА ОПТЕРЕЋЕЊА –  ултразвук срца

Најпогоднији  метод за дијагнозу озбиљних кардиоваскуларних болести

Шта је то ехокардиографија оптерећења?
Ехокардиографија прво мери ширину срчане шупљине, неправилан рад  у покрету зида и функције контраховања срца. Веома може да помогне код посредног дијагностиковања болести коронарне артерије. Поред тога, овај апарат помаже да се направи разликакод других врста болести  као што су кардиомиопатије развијена збод других  болести залистка, инфекције срчане мембрана, сужавањуа у артерији и претераног задебљања срца које може да изазове болове у грудима и тешкоће у дисању.
Предности
Ова  методс  који је јефтинији него сцинтиграфија миокарда, захтева мање времена и даје више информација о функционисању срце. Стопа тачности ехокардиографија оптерећења у дијагностиковању тешких кардиоваскуларних болести је око 90 одсто.

7. ПЕРФУЗИОНА СЦИНТИГРАФИЈА МИОКАРДА

Даје информације о стању срца

Шта је то перфузиона сцинтиграфија миокарда?
Срце се храни коронарним артеријама. Ако постоји озбиљан проблем у раду у коронарним артеријама то онда ограничава проток крви у  срцу или венама у потпуности (коронарне болести), срце не добија довољно кисеоника. Понекад срчане тегобе могу бити бледа или их не могу у опште осетити. Сцинтиграфски преглед пружа информације о нагомилавању крви у срцу у две различите ситуације, од којих се једна јавља под стресом (на пример током напорног вежбања) и друга, док се особа одмара.

Предности

Озбиљне болести  коронарне артерије  се могу дијагностиковати помоћу сцинтиграфије миокарда. Његова дијагностичка осетљивост и специфичност у дијагностиковању код  тешких васкуларних болести је око 90 одсто. Пошто му је дијагностичка вредност већа него код  ЕКГ теста снимњеног на покретној траци, даје много бољи индикатор на локацији венских поремећаја. Поред тога, налази добијени током тестирања пружају информације о ризику смртности пацијента, срчаној функцији и напредној срчаној инсуфицијенцији, као и пружању важних података у одлучивању и одређивању погодног тока лечења.

8. ФЛЕШ ЦТ СКЕНЕР

Најбржа компјутеризована томографија са најнижим нивоом зрачења у свету

Шта је то Флеш ЦТ скенер?
Флеш ЦТ скенер је радиолошка метода која се користи за дијагностику и која ствара вишеслојни пресек слика на испитиваном подручју помоћу Х-зрака.
У којим областима се користи?
Користи се као радиолошка метода дијагностике, Флеш ЦТ може да пружи и слике свих делова тела, посебно срца и скенирања плућа.
Предности
Омогућава скенирање срца у 250 милисекунди. Када се упоредиса скенером са једном цеви и системом са једним детектором, Флеш ЦТ скенер пружа слике за дупло краће време. Он омогућава скенирање срца у 250 милисекунди (1/4 времена откуцаје срца). Тако, иако срце пацијента куца више од 100 пута у минуту, не треба успоравати срце лековима јер овај скенер нуди прецизну дијагностику са гаранцијом успешног снимања до 99 одсто. Скенирање срца може да се заврши са 80 одсто мање зрачења. Флеш ЦТ скенер је алат за скенирање који емитује најнижи ниво зрачења на тржишту. Може се користити у рутинским процедурама, као неинвазивнакардиолошка дијагностичка метода.

ВИШЕСЛОЈНА КОМПЈУТЕРСКА ТОМОГРАФИЈА

Хиљаде пресека слике срца
Шта је то вишеслојна компјутерска томографија?
То је томографиски уређај који има веома унапређену резолуцију и квалитет слике.
Како процедура ради?
Током снимања, контраст супстанце (нпр. средство за бојење се користи да би се виделе вене) се користе у регуларној процедури ангиографије које се убризгавају у вену да би се обезбедиле слике се хиљадама пресека и све то у само неколико секунди. Уређај обрађује ове слике и пружа веома детаљан преглед срца укључујући срчане артерије за смо неколико минута.
Предност
Ангиографско испитивање срца може да се заврши у секунди

9. КАРДИО ТЕСТ МАГНЕТНОМ РЕЗОНАНЦОМ

Испитује болести срца и открива масе у срцу
Шта је то?
Снимање Магнетном резонанцом (МР) није нова врсте снимања пошто је развијена почетком 1980 –тих година. Међутим, процедура за коришћење магнетне резонанце у дијагностиковању срчаних мана су тек недавно развијени.
Предности
Једна од главних предности је да су технике коришћене током овог снимање мање ризичне за бубреге. Насупрот традиционалним методама снимања, МР не садржи радиоактивно зрачење и ултразвучне таласе. Прецизне слике органа се приказују
помоћу физиолошких параметара. Наиме, подаци које пружа МР су све више и више
уобичајени и све више се користе као неинвазивна метода снимања укод дијагностиковања кардиоваскуларних болести.

10. ПЕТ СКЕНЕР Learn about the effects of a heart attack on your heart!

Сазнајте више о ефектима инфаркта на своје срце!
Шта је то ПЕТ СКЕНЕР?
ПЕТ скенер је начин испитивања срца на основу сцинтиграфије.
Када се користи?
Ова метода се користи како би се видело колико је срце задржало своју виталност. Углавном се користи за добијање детаљних информација у вези са функцијом и виталношћу срчаних ћелија. На пример, ако је пацијент имао срчани напад, могуће је прецизно видети на који ткива је тај инфаркт највише утицао.
Како ова процедура функционише?
У току поступка, обележени изотопи који садрже глукозу се убризгавају у срце, врло налик на методу користи у нуклеарној медицини. У  артерију се убризгавају  веома мали износи радиоактивних супстанци који се зову зове радиоизотопи док пацијент пролази кроз тест оптерећења. Да би били видљиви  ПЕТ скенером, у радиоизотопе се додају супстанце која делују као носач, као што су глукоза или хормон који се редовно користи за ткива. Комбинација изотопа / носиоца и супстанца се убризгава у крв где где  брзо стиже до циљаног органа, тј. срца. Кондензује се на срчане ћелије засноване на стопи задрђавања. Ова супстанца садржи глукозу и задржава се на ћелијама и тако омогућава приказивање слике на  фотоапарату. Подаци добијени овим снимањем пружају детаљније информације о раду и виталности ћелија.