Центар за трансплантацију косе

//Центар за трансплантацију косе
Центар за трансплантацију косе 2017-10-04T15:02:43+00:00

hair-transplantation

Методе за пресађивање косе

Данас се веома често користе две методе. Оне су:

Пресађивање фоликуларне јединице (Follicular Unit Transpantation – FUT):

Пресађивање фоликуларне јединице је најраспрострањенија метода пресађивања косе у најнапреднијим и најсофистициранијим клиникама за пресађивање косе у свету. Код ове методе ткиво богато маљама се из здравог дела врата пресађује на проћелаве и ћелаве области уз коришћење правилне технике и без мењања природног облика, под микроскопом и тако што се деле на кластере од 1, 2, 3 и 4 на такав начин да садрже маље и фоликуле. Област са које се узимају длаке се ушива у складу са пластичним и реконструктивним методама. Тако се видљиви шавови своде на минимум и могу се уочити само ако се маље потпуно обрију. Шавови се ваде за 12-15 дана након операције. Маље које се наносе као и компатибилност доступних маља са смером раста косе могу бити дизајнирани искључиво од стране стручњака за постављање (пресађивање) припремљених кластера маља. Разлика између пресађене косе која изгледа природно и оне која изгледа лоше има везе са вештинама стручњака који изводи пресађивање.

Често постављана питања о пресађивању косе и методама

hair-loss

Вађење фоликуларне јединице је метода пресађивања при којој се фоликуле засебно ваде из врата или из одређеног дела тела помоћу танких игала, а затим се пресађују на проћелаве и ћелаве делове. Пошто се на врат не примењују било какви шавови, не могу да остану никакви трагови истих.

Правилно примењене прва и друга метода не бележе никакву разлику што се тиче исхода. Правилно усклађивање линије и смера раста косе имају за последицу то да коса после обе методе изгледа потпуно природно.

Често постављана питања о пресађивању косе и методама

 1. Колико дуго траје процедура?

Процедура траје око 4 до 6 сати зависно од величине области на којој се врши пресађивање, затим од коже и структуре косе, као и од коришћене методе.

 1. Да ли ћу осетити бол?

Пресађивање косе се врши под локалном анестезијом те дефинитивно нећете осетити било какав бол током операције.

 1. Коју методу ви препоручујете?

Избор методе која ће се користити не вршимо ми већ зависи од ваше коже и структуре косе, тако да је избор технике од велике важности. Техника која ће се користити и разлог таквог избора детаљно се објашњавају током прелиминарних консултација.

 1. Да ли ће пресађена коса засигурно да расте?

Да, хоће. Припрема калема (кластера маља), услови у којима су чувани као и примена правилне технике директно утичу на исход пресађивања и када се сви ови услови правилно испуне, исход ће имати 100% успешности.

 1. Када ћу моћи да изађем напоље?

Ништа вас не спречава да након операције изађете напоље. Можда ћете уочити ситне ружичасте тачке током првих 2 до 3 дана након операције, међутим оне ће нестати постепено а кожа ће да се врати у нормално стање у току једне недење тако да можете да излазите по вашој вољи.

 1. Када се могу окупати? О чему треба да водим рачуна након операције?

Са овим детаљима ћете темељно бити упознати током прелиминарних консултација.

 1. Када ће пресађена коса поново да расте?

Коса ће се појавити 3 месеца након извршене операције а достићи ће своју нормалну дужину након отприлике 6 месеци.

 1. Да ли је могуће изгубити пресађену косу у будућности?

Нећете изгубити пресађену косу. Пошто су пресађене маље узете из области која не пати од губитка косе, те узете маље задржавају свој карактер и у области на коју су пресађене.

 1. Да ли људи могу да примете да сам извршио пресађивање косе?

Коса која је природно пресађена правилном техником никада вас неће одати. Међутим, да би се ово постигло, веома је важно да је тим који врши операцију довољно искусан. Пошто облик пресађивања варира с обзиром на кожу особе и структуру косе као и област пресађивања, сви ови фактори морају да се процене засебно.

 1. Колико кошта?

Како би одредили цену, мора се прво проценити ваша кожа и структура косе, те одредити техника и величина области пресађивања. У ову сврху можете заказати бесплатан преглед ради прелиминарне консултације чиме ћете добити поуздане податке од наших стручњака.

 1. Ко су особе које врше ову процедуру? Колико су искусни?

Пресађивање косе се врши од стране пластичних хирурга и стручњака који имају дугогодишње искуство у својим пољима рада.

СВЕ ШТО ЈЕ ЦРВЕНИМ БИХ ИЗБАЦИЛА