Хируршки методи

Хируршки методи 2017-10-04T15:02:41+00:00

Surgical-Methods

Шта је хирургија која лечи гојазност?

Хирургија која лечи гојазност у основи зависи од два принципа: смањење обима стомака, и / или “малапсорпција,” односно, спречавање апсорпције хране у одређеним фазама. Ове операције су понекад једини спас за живот када се обаве на правом пацијенту у право време.

За кога је погодна хирургија која лечи гојазност?

Хирургија која лечи гојазност се предложе пацијентима са индексом телесне масе изнад 35, а који не могу да изгубе тежину стандардним програмима као што су дијете под контролом специјалиста медицинске исхране, вежбањем или другим медицинским терапијама. Такође се препоручује код пацијената са индексом телесне масе изнад 30, који пате и од болести као што су висок крвни притисак, дијабетес, и остале које негативно утичу на квалитет живота.  Одлука о врсти операције се доноси након разних истраживања и запажања од стране стручњака.

Ова врсте операције се, такође, препоручује женама које планирају да имају потомство у блиској будућности пре него што до те евентуалне тудноће дође и то да жена остане трудна у првих двадесет четири месеца након операције гојазности.

Следеће врсте операција код лечења гојазности се користе у оквиру наших центара и оне су опција класичним болним операцијама, тако да пацијентима опоравак буде лакши и удобнији – лапароскопска или роботска хирургија које користе само мале резове. Пацијенти могу да се врате својим свакодневним животима у веома кратком року и прилагоде новим дијетама, а које им одређују специјалисти и дијететичари у Acibadem Центру за лечење гојазности.

Наши стручњаци примењују следеће операције:

treatment01

Желудачна омча је метода подесивог желуца силиконском омчом, која се налази око желуца, испод тачке спајања једњака и желуца. Она смањује обим стомака и унутрашња страна омче се може поредити са балоном или гумом бицикла. Овај балон је преко танке цеви повезан на део који се налази испод коже. У просеку од  месец дана после операције, омча се постепено надува испод коже од ињекција серума, тиме мењајући обим желуца кроз једноставну интервенцију. Овај метод омогућава пацијенту осећај ситости и доводи до тога да конзумира само мале количине хране.

Како се врши операција?
Желудачна омча се уграђује код многих пацијената путем лапароскопске методе. Пошто се операција врши кроз мале резове, пацијент може да се врати свом свакодневни живот у веома кратком времену.

Постоперативни период
После ове операције пацијент губи 60-80% вишка тежине било у осамнаест или двадесет четири месеца након операције. Све док се не појаве проблеми са омчом, не постоји ризик од повратка на претходну тежину.

gastrik-sleeve

„Гастрички рукав“ се користи са циљем да се смањи обим стомака (око 60-100cm) како би се омогућио осећај ситости са малим количинама хране. У том циљу, одређени део стомака бива уклоњен  хируршком интервенцијом, остављајући нетакнутим цеви у облику стомака отприлике величине банане. Пацијент не осећа глад, а део желуца где се лучи хормон глади се такође уклања. Ова операција ограничава само количину уноса хране. Нема потребе да пацијента узима витамине или минерале као додатак и наставља да конзумира храну на исти начин.

Како се врши операција?
Обавља се путем лапароскопске методе.Операција се врши тако што се до трбушне дупље долази кроз мале резове.

Пост-оперативни период
Након операције, конзумирањем хране у малим количинама, пацијент осећа задовољство и овај осећај ситости се трансформише у губитак апетита. Укупан унос хране је значајно смањен, а у року од неколико година од операције, 80-90% од вишка килограма се  губи.

treatment02(1)

Код бајпас операције желуца, мали-волум (око 30-50цц) дела желуца је пришивен за илеум, тиме се одваја од  већег сегмента желуца. Овако се смањује обим желуца као и код других операција гојазности, и омогућава да се део конзумираних намирница излучује без апсорпције.  Дакле, омогућава пацијенту да се осећа сито са мање уноса хране, од којих се само одређена количина апсорбује.

Како се изводи операција?
Као и друге операције гојазности, желудачни бајпас је операција која се обавља путем лапароскопске методе. У трбушну дупљу се улази кроз мале резове, такође штити пацијента знатно од могућих ризика, као што су постоперативне инфекције ране или хернија. Коришћењем робота за обилазницу желуца сам процес води сигурнијој операцији у којој су тродимензионалне слике коришћене и тако једна тешка процедуре се ради са лакоћом.

Постоперативни период
Након операције, пацијенти се осећају задовољни након само мале количине уноса хране, што доводи до смањења апетита и значајно смањује унос хране. Смањена величина желуца смањује апсорпцију хране али и захтева  унос витаминских и минералних додатака, које треба узимати под контролом хирурга и дијететичара који ће омогућити пацијенту да изгубе на тежини без губитка витамина или минерала. Пацијент је у стању да се врати кући три или четири дана после операције.

Само препорука од стране Вашег лекара за операцију контроле телесне тежине може Вас сврстати међу кандидате за операција лечења гојазности које се изводе да Винчи методом. Ове операције, чији је циљ смањење обима стомака како би омогућили пацијенту да осећа ситост  и једе мање,  су међу најбољим  методама и сматрају се најефикаснијим и дефинитивно најсавременим терапијама у лечењу гојазности. За разлику од традиционалних отворених хируршких захвата које се већ дуже време користе и са собом носе значајне тешкоће и ризике због општег здравственог стања и проблема зарастање рана пацијента, роботска хирургија омогућава визуелне и техничке предности, што олакшава рад и доприноси ефикаснијим резултатима.

Операција уградње желудачног бајпаса, која је једна од првих операција лечења гојазности, данас се обавља и путем методе роботско-хируршког система и прихваћена је као златни стандард  у операцији гојазности. Оваква интервенција омогућава самњење обима желуца и смањење апсорпције хране која се конзумира кроз инактивацију  дела појединих сегмената црева. Перформансе роботске хирургије имају значајну предност за гојазне пацијената. Неке од предности су следеће:

 • Мањи губитак крви и мање потребе за трансфузијом крви
 • Мањи ризик од инфекција
 • Мањи бол и ожиљци
 • Мање проведеног времена у болници
 • Мања количина времена потребна како би се пацијент вратио свакодневном животу

 

Предности хируршког лечења гојазности

Пацијентима се препоручује да редовно прате своју исхрану и програм вежби и да разумеју да је успех операције директно везан за поштовање ових правила и начела.

Сви пацијенти који прате овај програм врло брзо изгубе килограме, а отприлике у року од 1-1,5 година, они постигну циљану тежину и започињу нови живот

Здравствени проблеми који се или потпуно реше или знатно умање после извршене операције лечења гојазности:

 • Висок крвни притисак је регулисан. 70% пацијената је у стању да прекине своју терапију лекова које узима како би регулисао крвни притисак.
 • Побољшава ниво холестерола у крви. Извештаји указују на нижи ниво холестерола код 80% болесника. Вредности могу да се врате на нормалан ниво после два до три месеца после операције.
 • Ризик од срчаних болести се смањује.
 • Мањи број оболелих од дијабетеса типа 2 , али и даље морају да користе лекове.
 • Пацијенти који су пре операције били у ризичној групи од обољевања од дијабетеса у потпуности се опораве.
 • Астма – погоршања се значајно смањују, а неки пацијенти се и потпуно опораве.
 • Дисајни проблеми су излечени року од неколико месеци после операције. Многи пацијенти су морали да мењају рутину и начин живота као и да се одричу одређених активности због проблемима са респираторним органима.
 • Гојазност која је у вези са поремећајем спавања као што је апнеја, и такви проблеми су у потпуности излечени.
 • Болест рефлукс киселине се лечи у потпуности.
 • Маса наставља да се самњује све док се пацијент придржава правила.