Дијагноза

Дијагноза 2017-10-04T15:02:41+00:00

Mamograf_560x252

Рано откривање рака дојке

Најважнија ствар у смањењу смртних случајева оболелих од рака дојке је активна улога жена у раној дијагностици рака дојке.

Постоје три методе у раног откривања:
1. Самоиспитивање и самосталан преглед самих жена
2. Мамографија – скенирање уз помоћ мамографа
3. Клинички преглед дојки од стране лекара

Снимање
Најранији начин за утврђивање постојања рака дојке: МАМОГРАФИЈА
Мамографија представља добијање слике помоћу рентген апарата ниже дозе зрачења и она је најосновнији начин снимања груди. Мамографија у ствари представља рентген апарат који снима и даје јасну слику дојке. Циљ  мамографског снимања јесте утврђивање постојања рака дојке у раној фази, јер што се пре рак дојке утврди, његова терапија може бити успешнија. Мамографија је најстарији метод откривања рака дојке и најраспрострањенија метода дијагностике. Данас постоје различите технике мамографије, укључујући стандардну  и дигиталну.

Дигитална мамографија
Дигитална мамографија је метода која постаје све важанија и веома неопходна метода за брзо снимање и рано откривање  рака дојке. Основна разлика од класичне мамографије јесте та да се слика добија у области дигиталних медија. Овакво снимање је специјално намењено за мамографију дојке и радиологе који уз помоћ овог апарата врше дијагностику, и користе екране који могу да обраде слике и могу да врше и снимање скенираног материјала ако је то пожељно.

Тродимензионално снимање високе технологије : ТОМОСИНТЕЗА
Томосинтеза која се може дефинисати и као тродимензионална мамографија је један од најсавременијих и најважнијих метода за дијагностиковање рака дојке из области дигиталне технологије. Заправо томосинтеза је такође уређај дигиталне мамографије. Уређај и само снимање ја слично  мамографији.

Ултрасонографија
Ултрасонографија (УС) је метода снимања која обезбеђује добијање слике уз помоћ звучних таласа.

Четвородимензионална ултрасонографија
АБВС (Аутоматски Волуметријски Скенер Груди) је најновији технолошки уређај за ултразвук дојке који се такође зове и аутоматски ултразвук дојке, волумеријски ултразвук дојке и четвородимензионална ултрасонографија.

Магнетна резонанца (МР)
Магнетна резонанца (МР) се може једноставно описати као „техника снимања радиофреквентним таласима у окружењу јаког магнетног поља “. МР техником се добијају веома прецизни резултати, веома је сигуран пошто не захтева радијацију, посебно за потребе  снимања меког ткива.

Методе биопсије

  • Биопсија иглом

Када се добију сумњиви налази у дојци, обавља се Биопсија Иглом коју је неопходно обавити како би се добила прецизна дијагноза пре обављања саме операције. Биопсија Иглом се врши само уз помоћ метода за снимање у оквиру клинике за радиологију. Време обраде зависи од различитих метода и траје око 20-40 минута.
После ове процедуре налази показују  да ли је  испитано ткиво бенигно, сумњиво (атипично) или малигно.

Биопсија иглом – разне методе
Фина биопсија иглом (ФНАБ)
Ова метода се обично врши помоћу ултрасонографије. Требало би пре ове интервенције озвадити цисте из дојке како би се извршила биопсија пазушних лимфних чворова. Такође, на овај начин, биопсија се може  извршити на  веома малим чворићима или онима који су локализовани дубоко у дојци.

„Тру-кат“ (Tru-cut) биопсија

Овај процес се обавља уз помоћ дебље (3-4 мм) игле и пиштољем за биопсију.

 

  • Биопсија Вакумом

Шта је то биопсија вакумом?
Вакум Биопсија је најнапреднија од свих  метода биопсије иглом. Овај метод се обично користи за дијагнозу налаза који се могу видети само уз помоћ мамографије.

 

  • Биопсија под вођством МР

Шта је то биопсија под вођством МР?
Испитивање и снимање дојки уз помоћ МР се често користи на женама са већ утврђеним раком дојке како би се открило да ли постоји још неки заражен део на дојци пре операције и како би се извршило скенирање на високо ризичним женама.