Терапија једном дозом

//Терапија једном дозом
Терапија једном дозом 2017-10-04T15:02:41+00:00

liac

Код пацијената са раком дојке, зрачење може да се заврши са применом једне дозе и врши се помоћу методе интра-оперативне радиотерапије (ИОРТ). Када је тумор у дојци уклоњен за време операције, специјални апликатор који се налази у оквиру алатке се поставља у области са тумором. Након неопходних прорачуна, високе дозе зрачења се усмеравају само на ову област, и штити се здраво ткиво.

Како се традиционална радиотерапија примењује?

У скоро свим случајевима у којима је дијагностикован рак дојке и третиран по принципу ,,заштитне хирургије” (у којој је само део дојке са тумором уклоњен, а остатак остаје нетакнут), неопходно је применити радиотерапију после операције.

Пожељно је почети са радиотерапијом после завршене хемотерапије код пацијената код којих је то неопходно, или најмање три недеље након операције код пацијената који су третирани само хормонском терапијом

Предности терапије једном дозом

Предност терапије једном дозом је та што се хируршка интервенција и радиотерапија обаве у истом дану и на тај начин се знатно скраћује укупан период лечења и пацијент није принуђен да свакодневно долази у болницу на радиотерапију.

Овај метод се примењује у операционој сали помоћу безбедног и преносивог уређаја који функционише као линеарни анцелератор производећи само енергију фотона и електрона.

Ко је погодан да прими подстицај зрачења?

Пацијенти млађи од 50-60 година се не сматрају идеалним кандидатима за примену третмана једне дозе. Код ових пацијената, неопходно је применити циљано зрачење у области која је захваћена тумором па затим поновити зрачење, али овог пута га применити на целе груди традиционалном методом.