RAZVOJ VANTELESNE OPLODNJE

//RAZVOJ VANTELESNE OPLODNJE

RAZVOJ VANTELESNE OPLODNJE

tup-bebek_sirp-1

Zahvaljujući razvoju tehnologije, veštačka oplodnja, koja predstavlja najbolje rešenje za osobe koje ne mogu prirodnim putem da se ostvare u ulozi roditelja, sada može pomoći još većem broju parova da se ostvare u ovoj ulozi.

Ljudi koji nisu u mogućnosti da imaju decu prirodnim putem, oslanjaju se na metodu veštačke oplodnje od 1978. godine. Proces tretmana podrazumeva oplodnju jajnih ćelija zdravim spermatozoidima kako bi se razvio embrion koji se implantira u matericu. Metode koje se primenjuju za razvoj embriona i pronalaženje spermatozoida dobrog kvaliteta omogućavaju da embrion koji se koristi prilikom tretmana bude zdraviji iz dana u dan. Doktor Ahmet Fatih Öğüç, ginekolog i šef Centra za veštačku oplodnju Acibadem Internacionalne bolnice, govori da je najvažniji postupak ovog tretmana genetsko istraživanje i testovi.

 “Osnovni uzroci ponavljajućih pobačaja i neuspešne veštačke oplodnje su genetske prirode. Ovo dovodi do neuspešne oplodnje, pobačaja i određenih rizika koji bi mogli da ugroze plod majki koje su ostale u drugom stanju u poznijem dobu života. Trenutni razvoj tehnologije omogućio je, sa druge strane, testiranje minimum 24 hromozoma kod embriona starog 5 dana”.

 2-12Da bi oplodnju bilo moguće ostvariti, neophodno je razviti zdrav embrion. Pored genetskog sastava, za embrion su podjednako važne i biološke i metaboličke strukture. Biološku strukturu, a posebno razvojne  biološke procese, moguće je posmatrati uređajem koji se naziva “embrioskop”. Kvalitet embriona više zavisi od faktora, kao što su intervali, način i stepen njegovog razvoja, nego od stanja u kojem je bio na dan implementacije, petog dana njegovog razvoja. Öğüç dodaje da se stepen razvoja embriona analizira na osnovu komparacije slika dobijenih iz inkubatora i kaže:

 “Selekcija embriona se vrši na osnovu vremenskih podataka iz analize, što se još naziva i time-lapse tehnika razvoja embriona”.

Kada se radi o metaboličkim svojstvima embriona, ističe se proces stvaranja energije u ćelijama koji zavisi od funkcije mitohondrija. Mitohondrijalni DNA testovi omogućavaju izbor embriona na osnovu kvaliteta mitohondrijskih struktura koje su zadužene za proces stvaranja energije od kojeg zavisi funkcija i opstanak čitave ćelije.

1-16Istaknuvši da se genetska, biološka i metabolička ispitivanja sprovode u svrhu korišćenja najboljih embriona, a ne razvijanja boljih, Öğüç pojašnjava da postoje i studije o imunološkom sastavu. Moguće je aktivirati imuni sistem majke i oca protiv stranih materija za koje se smatra da bi mogli da izazovu ponavljajuće pobačaje. Taj se problem može rešiti primenom imunosupresivnih medicinskih postupaka. Dobra procena stanja pacijenata i posebna procena podataka kao što su kvalitet embriona, koje se stiču na osnovu ranijih primena tretmana, od velike su važnosti za planiranje kasnijih tretmana jer je moguće da ta razmatranja dovedu do novih tehnika razvoja jajnih ćelija i odabira spermatozoida.

Poznavanje metoda veštačke oplodnje koje su se koristile u prošlosti je neophodno kako bi se izbeglo ponavljanje postupaka lečenja koji nisu bili uspešni. Na primer, selekcija spermatozoida se trenutno sprovodi upotrebom mikročipova. Međutim, u prošlosti je to rađeno centrifugiranjem u posebnom uređaju. Ova stara metoda dovela je do fragmentacije DNA zbog oksidativnog stresa na spermatozoide. Selekciju spermatozoida moguće je izvršiti bez vršenja centrifugiranja, kako bi se izbegla fragmentacija DNA, pomoću specijalne čipne metode koja imitira ženski reproduktivni sistem.

 

2017-10-04T15:02:44+00:00