Transplantacija jetre

//Transplantacija jetre
Transplantacija jetre 2017-10-03T18:54:13+00:00

liver-transplant

Acıbadem Bursa bolnica, centar za transplantaciju organa, okuplja veoma iskusne specijaliste koji na raspolaganju imaju najsavremeniju tehnologiju i najbolje rezultate.

Jetra se smatra za najkomplikovanijim,  metabolički najaktivnijim i jedinim organom koji može da se regeneriše u ljudskom telu. Takođe, jetra  može da nastavi sa svojim radom čak i kada 70% njenog tkiva treba da bude uklonjeno. Kada donator jetre donira oko polovine svoje  jetre za transplantaciju, preostali deo organa može da nastavi da funkcioniše potpuno normalno ili bez ozbiljnih komplikacija. Ovakva sposobnost se pripisuje činjenici da jetra ima mogućnost regeneracije. Naime, jetra će se obnoviti u potpunosti i kod donora i kod primaoca i to za samo mesec dana od transplantacije.

Kada je neophodno uraditi transplantaciju jetre?

liver-body

Pacijenti mogu da žive normalno i dugo čak i kada je njihova jetra pretrpela upale prouzrokovane preteranom upotrebom alkohola, kod povećane masti u jetri, infekcije hepatitisom, dugoročna zagušenja žučnih puteva zbog kamenja, određene metaboličke bolesti, tumora, ili prisustvo nedostatka kongenitalnih enzima, pod uslovom da je tok razvoja ovih bolesti spor. Ali kada dođe do toga da rad jetre otkazuje, pojavljuje se svrab, plućni edem (abnormalna akumulacija tečnosti u plućima), ascites (nakupljanje slobodne tečnosti u trbušnoj duplji) u stomaku, teški oblici hepatitisa, krvarenje i anemija.

Kod naprednih bolesti jetre mogu se primetiti promene u karakteru ličnosti i ponašanje. Gubitak težine,smanjena količina urina i umor. Može  dovesti i do stanja kome.

Ovi simptomi ukazuju na to da jetra pacijenta ne može da ispuni potrebe organizma. Ovakvo stanje se naziva “prestanak rada jetre” što ostavlja transplantaciju jetre kao jedinu opciju za pacijenta.

Uspešni rezultati – zlatni standard “ortotopska transplantacija jetre“

Transpalntacija jetre u centru za transplantaciju u okviru Acıbadem Bursa bolnice se vrši od živih i kadeveričnih donora. Metoda koja se primenjuje tokom tih operacija je ortotopska transplantacija jetre. Uz pomoć ove moderne tehnike čuva se velika vena koja se nalazi iza jetre koristeći hirurške kleme pre nego što se obavi tansplantacija. Kako bi ova operacija uspela neophodan je stručan hirurški tim i oprema sa visokim tehničkim kapacitetom. Kao i svaka druga i transplantaciju jetre treba sprovesti u bolnicama sa najsavremenijom tehnologijom. Kada se vrši transplantacija od živog donora pola jetre se presadi u primaoca, a pola ostaje donoru.  Dakle, hirurški proces je tehnički veoma zahtevan. Nakon transplantacije donor može biti otpušten u roku od 6-7 dana, primalac mora da ostane u bolnici 15-20 dana. Presađena jetra se potom regeneriše i brzo raste do veličine dovoljno velike da ispuni potrebe primaoca.

Međunarodni kvalitet  infrastrukture

Acıbadem Bursa болница и центар за трансплантацију органа пружају услуге трансплантације на нивоу највиших међународних стандарда.  Примаоци и донори органа се оперишу у најсавременијим операционим салама и одељењу интензивне неге под потпуно стерилним условима са ламинарним протоком ваздуха и најбољом технолошком опремом. Лабораторијски поступци се спроводе у лабораторији Acıbadem Лабмед, која има све међународне стандарде. Такође, читав постоперативни опоравак примаоца се не наплаћује.

Iskusan tim stručnjaka

our-team

Centar za transplantaciju organa osnovan je u okviru Acıbadem Bursa bolnice i poseduje svu neophodnu tehnologiju za transplantaciju jetre.

Direktor ovog centra za transplantaciju jetre je prof. dr Remzi Emiroglu, koji je i napravio osnovu za početak transplantacije bubrega i jetre u Turskoj. Od 1998, prof. dr Emiroglu je obavio oko 200 presađivanja jetre i više od 200 transplantacija bubrega. Prof Emiroglu i njegov tim su iskusni i u parcijalnoj transplantaciji (tj. bez uklanjanja cele jetre) i u standardnim ortotopskim transplantacijama jetre. Tim, takođe, ima iskustvo u svakoj vrsti šant hirurgije i sugiura procedure kod bolesnika sa krvarenjem usled ciroze jetre.