Metode za presađivanje kose

//Metode za presađivanje kose
Metode za presađivanje kose 2017-10-03T18:54:12+00:00

hair-transplantation

Metode za presađivanje kose

Najčešće se koriste dve metode:

Presađivanje folikularne jedinice (Follicular Unit Transpantation – FUT):

Presađivanje folikularne jedinice je najrasprostranjenija metoda presađivanja kose u najnaprednijim i najsofisticiranijim klinikama za presađivanje kose u svetu. Kod ove metode tkivo bogato maljama se iz zdravog dela vrata presađuje na proćelave i ćelave oblasti uz korišćenje pravilne tehnike i bez menjanja prirodnog oblika, pod mikroskopom i tako što se dele na klastere od 1, 2, 3 i 4 na takav način da sadrže malje i folikule. Oblast sa koje se uzimaju dlake se ušiva u skladu sa plastičnim i rekonstruktivnim metodama. Tako se vidljivi šavovi svode na minimum i mogu se uočiti samo ako se malje potpuno obriju. Šavovi se vade za 12-15 dana nakon operacije. Malje koje se nanose kao i kompatibilnost dostupnih malja sa smerom rasta kose mogu biti dizajnirani isključivo od strane stručnjaka za postavljanje (presađivanje) pripremljenih klastera malja. Razlika između presađene kose koja izgleda prirodno i one koja izgleda loše ima veze sa veštinama stručnjaka koji izvodi presađivanje.

Vađenje folikularne jedinice:

hair-loss

Vađenje folikularne jedinice je metoda presađivanja pri kojoj se folikule zasebno vade iz vrata ili iz određenog dela tela pomoću tankih igala, a zatim se presađuju na proćelave i ćelave delove. Pošto se na vrat ne primenjuju bilo kakvi šavovi, ne mogu da ostanu nikakvi tragovi istih.

Pravilno primenjene prva i druga metoda ne beleže nikakvu razliku što se tiče ishoda. Pravilno usklađivanje linije i smera rasta kose imaju za posledicu to da kosa posle obe metode izgleda potpuno prirodno.

Често постављана питања о пресађивању косе и методама

Koliko dugo traje procedura?

Procedura traje oko 4 do 6 sati zavisno od veličine oblasti na kojoj se vrši presađivanje, zatim od kože i strukture kose, kao i od korišćene metode.

Da li ću osetiti bol?

Presađivanje kose se vrši pod lokalnom anestezijom te definitivno nećete osetiti bilo kakav bol tokom operacije.

Koju metodu vi preporučujete?

Izbor metode koja će se koristiti ne vršimo mi već zavisi od vaše kože i strukture kose, tako da je izbor tehnike od velike važnosti. Tehnika koja će se koristiti i razlog takvog izbora detaljno se objašnjavaju tokom preliminarnih konsultacija.

Da li će presađena kosa zasigurno da raste?

Da, hoće. Priprema kalema (klastera malja), uslovi u kojima su čuvani kao i primena pravilne tehnike direktno utiču na ishod presađivanja i kada se svi ovi uslovi pravilno ispune, ishod će imati 100% uspešnosti.

Kada ću moći da izađem napolje?

Ništa vas ne sprečava da nakon operacije izađete napolje. Možda ćete uočiti sitne ružičaste tačke tokom prvih 2 do 3 dana nakon operacije, međutim one će nestati postepeno a koža će da se vrati u normalno stanje u toku jedne nedenje tako da možete da izlazite po vašoj volji.

Kada se mogu okupati? O čemu treba da vodim računa nakon operacije?

Sa ovim detaljima ćete temeljno biti upoznati tokom preliminarnih konsultacija.

Kada će presađena kosa ponovo da raste?

Kosa će se pojaviti 3 meseca nakon izvršene operacije a dostići će svoju normalnu dužinu nakon otprilike 6 meseci.

Da li je moguće izgubiti presađenu kosu u budućnosti?

Nećete izgubiti presađenu kosu. Pošto su presađene malje uzete iz oblasti koja ne pati od gubitka kose, te uzete malje zadržavaju svoj karakter i u oblasti na koju su presađene.

Da li ljudi mogu da primete da sam izvršio presađivanje kose?

Kosa koja je prirodno presađena pravilnom tehnikom nikada vas neće odati. Međutim, da bi se ovo postiglo, veoma je važno da je tim koji vrši operaciju dovoljno iskusan. Pošto oblik presađivanja varira s obzirom na kožu osobe i strukturu kose kao i oblast presađivanja, svi ovi faktori moraju da se procene zasebno.

Koliko košta?

Kako bi odredili cenu, mora se prvo proceniti vaša koža i struktura kose, te odrediti tehnika i veličina oblasti presađivanja. U ovu svrhu možete zakazati besplatan pregled radi preliminarne konsultacije čime ćete dobiti pouzdane podatke od naših stručnjaka.

Ko su osobe koje vrše ovu proceduru? Koliko su iskusni?

Presađivanje kose se vrši od strane plastičnih hirurga i stručnjaka koji imaju dugogodišnje iskustvo u svojim poljima rada.