Ako želite zdrava stopala, vežbajte!

//Ako želite zdrava stopala, vežbajte!

Ako želite zdrava stopala, vežbajte!

healthy-feet_619-x-200-_sirpca

Poremećaji na stopalima nastaju u delu tela koji trpi celokupnu težinu osobe, što može dovesti do značajnog smanjenja kvaliteta života. Nastali usled različitih faktora kao što su sportske povrede, neadekvatna obuća, nedovoljna fizička aktivnost, poremećaji stopala i zgloba zahtevaju različite vrste terapije. Profesor dr Bariş Kocaoğlu, ortoped i traumatolog u bolnici Acibadem Kadiköy, ukazuje kako postupci koji su se primenjivali u prošlosti nisu toliko zastupljeni u aktuelnim protokolima lečenja i da su metode sa fokusom na individualnog pacijenta sada primarne.

POVREDE LIGAMENATA ZGLOBA

Najčešći slučajevi trauma na odeljenjima hitne službe su povrede ligamenata zgloba. One se obično  dešavaju mladim ljudim tokom bavljenja sportskim aktivnostima zbog pada ili izvrtanja zgloba.

Simptomi: Simptomi su obično bol i otečeno stopalo.

ayak-5Načini lečenja: Nakon fizičkog pregleda, pacijent se šalje na rendgensko snimanje u slučaju povrede kosti. Ukoliko postoji prelom, pacijent ne bi trebalo da se oslanja na stopalo, niti hoda nekoliko dana. Stopalo je takođe pričvršćena gipsom ili zavojem. Potrebno je da se stopalo drži visoko u položaju iznad nivoa srca, kao i da se ledene obloge apliciraju na period od dvadeset minuta svaka dva do tri sata kako bi spao otok. Za lečenje se koriste i analgetici protiv bolova. Nakon terapije, pacijent može da se oslanja na nogu uz pomoć štaka. Simptomi su eliminisani nakon jedne do dve nedelje. Ukoliko bol postoji i nakon tretiranja, pacijent se šalje na magnetnu rezonancu, da bi se otklonila mogućnost oštećenja hrskavice. U slučaju oštećenja, stanje se pažljivo prati i izvodi se artroskopija.  Ukoliko se ponovo pojavi bol usled povrede i ukoliko lekar utvrdi na pregledu ozbiljnije oštećenje, sledi operacija rekonstrukcije. Ova procedura podrazumeva zamenu oštećenih ligamenata sintetičkim.

OŠTEĆENJA AHILOVE TETIVE

Ova tetiva ima malo drugačiju strukturu nego druge u telu i pošto joj nedostaje sinovijalni omotač koji snabdeva krv, česta je pojava njene degeneracije kod ljudi nakon 40 ili 50 godine.

Simptomi: Poremećaji se najčešće razvijaju oko tetive i tačaka povezivanja na tetive.  Pacijent oseća bol u peti, naročito u njenom gornjem delu i u samoj Ahilovoj tetivi. Bol koji je najčešće intezivan ujutro i postaje tolerantniji tokom dana, najčešći je pokazatelj hronične upale.

Načini lečenja: Fizički pregled otkriva ispupčenje veličine masline što ukazuje na degeneraciju u Ahilovoj tetivi. Mogućnost cista ili upalnog procesa se ocenjuje putem magnetne rezonance. Osim ako ne postoje ciste ili upalne reakcije, sprovode se specijalne vežbe jačanja. Pacijenti se uče kako da rade ove vežbe, a oni čije stanje ne reaguje na vežbe mogu da prime matične ćelije ili PRP (plazmu bogatu trombocitima) tretmane snabdevanja te oblasti krvlju.

PETNI TRN

ayak_2-5Oko 20 do 25% pacijenata koji se jave na lečenje ima problem sa ovim poremećajem. Najčešći uzrok degeneracije je pogrešan izbor obuće, prekomerna težina, dugatrajno stajanje i fizička neaktivnost.

Simptomi: Pojavljuju se najčešće simptomi slični onima opisanim kod Ahilove tetive. Ukoliko se stanje ne leči godinama, nastaje hronična upala.

Načini lečenja: Dijagnoza uključuje ispitivanje tabana magnetnom rezonancom. Stopa uspeha lečenja ovog stanja pomoću vežbi istezanja za tabane i korišćenjem injekcija kortizola u ranoj fazi, varira između 80 do 90%.Pacijenti na kojima oni nisu uspešni, primenjuju se hladna terapija, lečenje istezanjem, i ultrazvučni tretmani. Stručnjaci, takođe, mogu naneti veštačku povreda na ugroženom području u cilju stimulisanja tela kako bi ono snabdevalo krvlju ovaj deo tela i uticao na ozdravljenje. Ovo uključuje upotrebu ESVT – aparata koji stvara udarne talase na tetive. Tretman ublažava stanje kod 60 do 70% pacijenata koji ga primaju u toku šest meseci, jednom nedeljno po pet minuta. I kod onih sa najviše problema sprovode se zatvorene operacije, što uključuje ulazak u petu sa kamerom od 2,5 veličine mm. Tokom operacije, vezivno tkivo popušta. Za dva do tri meseca, sav bol kod pacijenta nestaje, tako da je stopa uspeha ovog tretmana od 90 do 95%.

2017-10-04T15:02:44+00:00